HTML

Hollán Délután

Minden napra valami, mostantól karácsonyig. És akkor kész is leszek:)

Mézeskalács recept

2015.12.04. 16:05 lanczieva

Évek óta így csináljuk itthon, mondjuk úgy tízszer egymás után legalább, ahogy közeledik a karácsony. Az adventi időszakban olyan a mézeskalács nálunk, mint  más háztartásban a szelet kenyér. És akkor még nem beszéltünk a lakásdíszítési funkcióiról - lelógatjuk, felfüggesztjük ahova csak lehet, ráragasztjuk az adventi koszorúra is, vendégcsalogató díszítésnek is jó a bejárati ajtóra, de nekünk még egy mécsestartónk is van, ami üveges/üreges, abba is kerül a dió, csillagánizs és mogyoró mellé. Jó érzés, hogy az évek során sok újlipis barátunk kipróbálta a receptet, és nem dobták vissza, hanem beépítették a táncrendjükbe:) Különlegessége, hogy már a sütés napján illatos, puha kekszet eredményez - nem kell hetekig várni, hogy a mézes sütemény megpuhuljon. És ki ne szeretné azonnal megkóstolni, a süteményt, ami csodálatos illattal tölti be a lakást? És ha egyszer rákaptak a gyerekek, egész évben csinálhatja az ember, húsvétkor báránykák és nyuszik, nyáron kacsák, ősszel lehulló falevelek, miegymás, vagy csak úgy, amorfan be a sütőbe.

A legjobb akkor lesz, ha sütés előtt egy nappal elkészítjük a tésztát, de ez nem szentírás ám.
 
Hozzávalók
25 dkg méz
30 dkg vaj
30 dkg cukor
1 kg liszt
1 tk reszelt narancshéj
2 tk őrölt fahéj
2 tk őrölt szegfűszeg
2 tk őrölt gyömbér
2 tk szódabikarbóna
3+1 tojás
különböző magok a díszítéshez: szezámmag, napraforgómag, mazsola, mandula
A mézet a narancshéjjal és a fűszerekkel egy kis lábosban forrald össze. Amikor a forráspontot eléri, húzd le a tűzről és keverd hozzá a vajat, keverd el, hogy teljesen felolvadjon és tedd félre.
 
Elkészítés
3 tojást a cukorral keverd fehéredésig. A lisztet és a szódabikarbónát keverd össze.
A három keveréket forgasd össze, a lisztet és a mézes keveréket felváltva add a tojáshoz. Ha a massza egyenletes, csomagold fóliába és éjszakára tedd a hűtőbe, így másnapra a tészta megszilárdul és könnyen kezelhető lesz. Fontos, hogy egy éjszakát tudjon pihenni.
 Másnap a tésztát oszd két részre, az egyiket tedd vissza a hűtőbe, hogy ne lágyuljon meg. A másikat nyújtsd 3-5 mm vastagságúra és szaggasd ki. 1 felvert tojással kend meg a formázott sütiket, tetszés szerint díszítsd és közepesen meleg (180 fokos) sütőben süsd készre 5 perc alatt. A sütésnél figyelni kell, mert könnyen megég, kemény és keserű lesz a sütemény, amint egy kis színt kap ki kell venni és pihentetni.

Szólj hozzá!

Címkék: recept mézeskalács

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandelutan.blog.hu/api/trackback/id/tr413296284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása