HTML

Hollán Délután

Minden napra valami, mostantól karácsonyig. És akkor kész is leszek:)

Bio narancslekvár

2015.12.01. 15:28 muzsa

Két éve minden családtagunk és közeli barátunk ilyet kapott karácsonyra ajándéknak, a mézeskalácsa mellé. A sikerre való tekintettel idén újrázok. (csak az a hártyátlanítás ne lenne...)

Hozzávalók

2 db 500 ml-es üveghez - de jobb, ha kisebb üvegbe töltjük...

2 kg narancs
2 citrom
1,2 kg kristálycukor

Elkészítés

A narancsokat  és a citromokat gondosan megmossuk. Az az legjobb, ha bio gyümölcsből készítjük, mivel a héját is felhasználjuk.

Vékonyan meghámozzuk a citromokat és a narancsokat úgy hogy a fehér részből ne jusson rá. Ha mégis így sikerülne, akkor vágódeszkára fektetve éles késsel eltávolítjuk róla, mert, ha rajta marad, keserű lesz tőle a lekvár.

Edény fölött "kifilézzük" a narancsot, azaz éles késsel a hártyák közül kifejtjük a gerezdeket. A leve is kell a lekvárba! Feldaraboljuk. (Nekem ez a filézés közben magától megtörtént..)

A citrom-, és narancshéjat gyufaszál vastagsárúra felszeleteljük és 3 dl curkos vízben felforraljuk, majd 15 percig lassú tűzön főzzük. Szűrővel kiszedjük és lecsepegtetjük.

A lekvárhoz a narancsot és a cukrot egy lábasban összekeverjük a megfőzött héjjal. Közepes lángon 40-50 perc alatt megfőzzük. Akkor jó, ha besűrűsödik. (Ha egy hideg  tányérra mokkáskanálnyit cseppentünk és nem folyik szét.)

Azonnal  kifertőtlenített befőttes üvegbe szedjük, gyorsan légmentesen lezárjuk és fejreállítjuk. Így hagyjuk kihűlni.

Szólj hozzá!

Címkék: recept narancslekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://hollandelutan.blog.hu/api/trackback/id/tr793296315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása