Két éve minden családtagunk és közeli barátunk ilyet kapott karácsonyra ajándéknak, a mézeskalácsa mellé. A sikerre való tekintettel idén újrázok. (csak az a hártyátlanítás ne lenne...)
Hozzávalók
2 db 500 ml-es üveghez - de jobb, ha kisebb üvegbe töltjük...
2 kg narancs
2 citrom
1,2 kg kristálycukor
Elkészítés
A narancsokat és a citromokat gondosan megmossuk. Az az legjobb, ha bio gyümölcsből készítjük, mivel a héját is felhasználjuk.
Vékonyan meghámozzuk a citromokat és a narancsokat úgy hogy a fehér részből ne jusson rá. Ha mégis így sikerülne, akkor vágódeszkára fektetve éles késsel eltávolítjuk róla, mert, ha rajta marad, keserű lesz tőle a lekvár.
Edény fölött "kifilézzük" a narancsot, azaz éles késsel a hártyák közül kifejtjük a gerezdeket. A leve is kell a lekvárba! Feldaraboljuk. (Nekem ez a filézés közben magától megtörtént..)
A citrom-, és narancshéjat gyufaszál vastagsárúra felszeleteljük és 3 dl curkos vízben felforraljuk, majd 15 percig lassú tűzön főzzük. Szűrővel kiszedjük és lecsepegtetjük.
A lekvárhoz a narancsot és a cukrot egy lábasban összekeverjük a megfőzött héjjal. Közepes lángon 40-50 perc alatt megfőzzük. Akkor jó, ha besűrűsödik. (Ha egy hideg tányérra mokkáskanálnyit cseppentünk és nem folyik szét.)
Azonnal kifertőtlenített befőttes üvegbe szedjük, gyorsan légmentesen lezárjuk és fejreállítjuk. Így hagyjuk kihűlni.